Algemeen

Waarom over NLP schrijven?

Omdat Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) zo geweldig is, of omdat NLP zo goed werkt, of omdat iedereen NLP zou moeten leren, of ….. Er zijn heel veel antwoorden mogelijk, afhankelijk van wat iemand zo mooi, zo aantrekkelijk, of zo slecht aan NLP vindt. Mensen hebben een mening over iets en dus ook over NLP.

Heb je een positieve ervaring met NLP of geloof je dat de berichten met succesverhalen over NLP waar zijn, dan is de kans groot dat je NLP geweldig vindt. Heb je een slechte ervaring of heb je negatieve berichten over NLP gelezen die passen bij jouw conclusies, dan is de kans groot dat je NLP ‘helemaal niks’ vindt.

Maar waar hoor ik dan bij en waarom wil ik over NLP gaan schrijven? Ik moet toegeven dat ik daar niet gelijk een antwoord op had. Toen ik in 2003 de NLP practitioner had afgerond was ik nog niet heel enthousiast over NLP. Afwachtend is misschien een betere omschrijving. Ik had zeker heel veel nieuwe dingen geleerd over hoe gedrag veranderd kan worden en over hoe ik mijn communicatie kon verbeteren. Maar de stof, doorspekt met termen die voor een NLP-er gesneden koek zijn maar zeker niet voor een beginner, was niet heel overzichtelijk en de trainers lieten ook duidelijk merken dat je NLP niet zomaar leert, het was blijkbaar moeilijk. De technieken die we leerden waren soms best wel complex en voor mijn gevoel niet altijd even logisch, maar ik was natuurlijk nog niet volleerd. Maar ik zag mezelf ook nog niet deze technieken even in een directiekamer toepassen. Het was zeker leuk om meer te weten, maar wat kon ik er nu eigenlijk mee.

Natuurlijk hadden we, mijn vrouw Ben (van Bernadette) en ik, eerder al de keus gemaakt om NLP te gaan leren. Die beslissing kwam voort uit een les over NLP die we hadden gevolgd en waarbij de trainer het op een manier had uitgelegd, waardoor we allebei helemaal enthousiast werden. Ben meldde ons aan voor een 3-weekse NLP practitioner training en omdat ze zo enthousiast was over NLP, ging ze ook gelijk op zoek naar het vervolg en boekte ons ook maar vast voor een NLP master practitioner opleiding later dat jaar in Dublin. Ben deed toen al zoveel mogelijk via internet en omdat het aanbod aan NLP opleidingen via websites nog niet zo groot was, kozen we de enige die op korte termijn en via internet beschikbaar was.

In oktober vertrokken we naar Dublin voor een opleiding van 2x 5 dagen (het 2e blok was 4 weken later). Op dag 1 was ik al verkocht. De manier waarop de twee trainers NLP onderwezen was totaal anders dan we eerder hadden meegemaakt. Ze vertelden verhalen, ze gaven voorbeelden uit de praktijk, ze maakten NLP gemakkelijker, geen complexe technieken, maar sturing via taal. Met elkaar praten en tegelijkertijd NLP toepassen. Dit zag ik mezelf wel doen in de directiekamer. Het werd toen ook duidelijk dat deze trainers NLP gebruikten om ons NLP te leren, iets wat onze eerdere NLP trainers, nu achteraf gezien, vermoedelijk niet hadden gedaan. Ik was enthousiast geworden over NLP en Ben en ik besloten om meer NLP te gaan leren, deze keer bij Richard Bandler.

7 jaar later, na 15 trainingen over NLP bij Richard Bandler en met het certificaat voor Master NLP trainer op zak bleef er toch nog iets knagen. Want 2 vragen waren nog niet beantwoord, ook niet door Richard Bandler, de mede-grondlegger van NLP. De eerste vraag was: Waarom werkt NLP eigenlijk? En de tweede: Waarom werkt NLP niet altijd? Tot op dat moment kon niemand hier een antwoorden opgeven. De standaard antwoorden waren: ‘Het werkt in de praktijk en dat vinden we voldoende” en “Het werkt niet als de cliënt het niet wil of in de weerstand gaat”.

Ik bleef kritisch op NLP, want ik vind het niet logisch dat we niet kunnen uitleggen waarom NLP werkt en als we dat niet weten, kunnen we ook ook geen antwoord geven op waarom NLP niet altijd werkt. Dat houdt dus in dat het standaard antwoord hierboven nergens op gebaseerd is.
In mijn werk als coach merkte ik dat ik de neiging had om NLP eenvoudiger te maken. Om dingen weg te laten, om technieken in te korten als dat mogelijk was, om protocollen (zoals bij hypnose) te laten vervallen. Kortom ik kreeg moeite met de technieken en nog meer toen duidelijk werd dat ook met de verkorte versies de resultaten nog steeds positief bleven. Mijn coaching werd op een bepaalde manier efficiënter.

Vanaf dat moment (2011) keken Ben en ik op een andere manier naar NLP. Het was duidelijk dat NLP verbeterd kon worden en we zijn begonnen om de NLP modellen en technieken eens nader te bekijken. Vanaf het begin was voor mij duidelijk dat het toepassen van NLP eigenlijk het sturen van iemands denken was en dat de gedachte over het programmeren van neuronenpaden te weinig ruimte liet om dieper op het denken in te gaan. Pas na het overlijden van Ben in 2016, tijdens mijn zoektocht naar wat Leven en Dood precies betekent, kreeg ik inzichten in hoe ons denken ongeveer in elkaar zit en dan bedoel ik niet vanuit de visie van neurologen en psychologen.

In de afgelopen 6 jaar ben ik van het pad van neurologisch programmeren overgestapt naar het pad van hoe bewustzijn informatie verwerkt en daarmee verzamelde ik nieuwe kennis met nieuwe inzichten en was ik opeens in staat om uit te leggen waarom NLP eigenlijk werkt en tegelijkertijd ook waarom NLP niet altijd werkt. Mijn kennis heb ik nu voor een belangrijk deel verwerkt in mijn NLP opleidingen, zodat de NLP-ers beter gaan begrijpen wat ze aan het doen zijn als ze NLP toepassen. Voor coaches en managers en voor iedereen die erin geïnteresseerd is om meer te weten over NLP en het denken heb ik de XLence opleiding opgezet, waarin ik coaches een methode aanreik om effectiever en efficiënter te worden in hun werk. Een methode die gebaseerd is op NLP, maar eenvoudiger en doeltreffender werkt.

Dus waarom wil ik over NLP schrijven? Omdat ik mijn kennis en ervaring wil delen met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ik wil over NLP schrijven om mensen te informeren, om duidelijk te maken dat er verschillen bestaan in NLP wereld over de aanpak, over wat belangrijk is en dat er dus ook verschillen bestaan tussen trainers en instituten. Ik wil over NLP schrijven zodat mensen gaan reageren en hun mening geven, hun kennis delen, zodat we samen NLP verder kunnen ontwikkelen, mooier en beter en misschien nog eenvoudiger maken. NLP is een geweldig instrument, maar het kan altijd beter.