NLP

Therapie of persoonlijke ontwikkeling

Sommige mensen vinden dat NLP meer in de hoek van therapieën thuis hoort, terwijl anderen vinden dat het bij uitstek een methode is voor persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is het nou?

Trucjes
Mijn eerste kennismaking met NLP was het boek ‘Je ongekende vermogens’ van Anthony Robbins. Ik heb toen vooral de hoofdstukken gelezen waarin ik ‘trucjes’ kon leren. Trucjes voor mezelf, zoals het leggen van ankers om een gevoel op te kunnen roepen, dat ik op dat moment nodig had. En ook trucjes om het denken van anderen in een bepaalde denkrichting te kunnen sturen. 

Manipuleren of sturen
Nu komt misschien de gedachte op dat ik mensen zou willen ‘manipuleren’. Nou dat klopt wel, want wie wil dat niet. Als we om ons heen kijken dan zien we mensen die anderen proberen te overtuigen dat ze iets op een bepaalde manier moeten doen. Ouders die hun kinderen vertellen wat ze niet moeten doen. Voetbalfans die roepen dat hun team het anders moet doen. Vrienden die discussiëren over wie het beste, het meeste, ….. enz. Eigenlijk zijn we bijna de hele dag bezig om elkaar te manipu …ehh te sturen en dan is het handig als je wat trucjes kent.

Manipuleren’ wordt gebruikt als het doel is om NLP negatief te ‘framen’. 
 Bij positieve framing noemen we het ‘sturen’.

Toen ik 20 jaar geleden aan mijn eerste NLP opleiding begon was mijn doel dan ook om trucjes te leren, want ik wilde een betere coach worden. Ik zocht naar meer mogelijkheden om mijn cliënten te kunnen helpen bij het oplossen van hun problemen. En NLP bood mij die oplossingen. NLP stond bekend om het snel kunnen veranderen van iemands gedrag tot aan fobieën en allergieën toe. NLP in coaching maakte voor mij ook therapeutisch werk mogelijk.

Grenzen
Maar al snel liep ik tegen grenzen aan. Er waren gevallen die ik niet kon oplossen met coaching en ook niet met NLP. De methodes en technieken bleken niet altijd te werken. Natuurlijk had ik het kunnen afschuiven op de cliënt: “cliënt gaat in de weerstand” of “cliënt wil eigenlijk niet veranderen”. Maar al snel begreep ik dat de cliënt niet de oorzaak was. Er ontbrak iets aan de methodes voor coaching, er ontbrak iets aan NLP. Voor mij was dit het begin van een nieuwe fase.

Antwoorden
Ik stelde vragen als “waarom werkt NLP eigenlijk?” en “waarom werkt NLP niet altijd?” en “voor wie is een coaching methode nou eigenlijk, voor de cliënt of voor de coach?”. Richard Bandler, de mede-grondlegger van NLP, had geen antwoorden. Ik vond ook geen antwoorden in de psychologie. 
Uiteindelijk vond ik antwoorden toen ik op zoek was naar een antwoord op een hele andere vraag, namelijk “wat is leven precies”. Door inzichten vanuit de cellenleer (met name de Epigenetica) en vanuit de kwantumfysica te combineren met het gedachtegoed van NLP en door daar nog wat bevindingen vanuit de psychologie aan toe te voegen werd opeens duidelijk wat ik miste in NLP en in de methodieken voor coaching. Ik heb het allemaal uitgewerkt en naar de praktijk vertaald in de XLence opleiding. De XLence opleiding is helemaal gebaseerd op NLP, maar gaat iets verder, iets dieper en maakt coaching gemakkelijker, beter.

NLP als basis
Ik ben tot de conclusie gekomen dat NLP een basis biedt voor zowel therapeutisch werk als voor persoonlijke ontwikkeling. Het feit dat we leven biedt mogelijkheden om ons leven zo aangenaam mogelijk te maken en dat wordt gemakkelijker als we meer inzicht hebben in onszelf, in hoe we functioneren, communiceren, onszelf motiveren en in hoe we onszelf tegenhouden. Soms is het handig om dan een trauma, een angst of een fobie op te lossen en in andere gevallen biedt NLP de mogelijkheid om meer grip te krijgen op je eigen leven. Voor mij kan NLP dus beiden zijn: een therapie en persoonlijk ontwikkeling. En wat is jou mening?