Algemeen

Hoe kan stress worden gestopt?

stress, overspannenheid of burn-out komen tegenwoordig vaak voor. Ik merk dit ook in mijn coachingspraktijk. Gelukkig kan ik mensen helpen om stress te verminderen of zelfs helemaal weg te halen. Ik help ook mensen mee om weer uit een burn-out te komen, maar het zou natuurlijk veel mooier zijn als iemand zelf de stress kan oplossen of kan voorkomen om in een burn-out terecht te komen.

De oorzaak voor stress

De algemene gedachte is dat stress wordt veroorzaakt door de omgeving. Door drukte op het werk, stressvolle situaties of andere factoren van buiten. “Anderen zorgen ervoor dat ik stress.” 
Als stress van buiten komt, zijn wij afhankelijk van anderen om het probleem ‘stress’ op te lossen.
Alsl wij zelf onze eigen stress zouden creëren, zouden we die misschien ook zelf kunnen oplossen.

In de gezondheidszorg wordt men er zich meer en meer bewust van dat bepaalde mentale factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van stress. De gedachte dat de factoren voor stress alleen buiten ons zouden liggen, lijkt daarmee achterhaald.

Denkvoorkeuren

NLP-ers leren dat er denkvoorkeuren bestaan die gebruikt worden voor het verwerken van informatie en dat deze denkvoorkeuren eigenschappen hebben die het proces van denken op een bepaalde manier kunnen beïnvloeden.
Het instrument Identity Compass (IC) brengt deze denkvoorkeuren mooi in kaart en laat ook zien welke denkvoorkeuren invloed hebben op het mogelijk creëren van stress. Volgens IC is een bepaalde combinatie van mentale factoren (de denkvoorkeuren) + externe factoren (hectiek, een teveel aan informatie etc.) noodzakelijk om stress te laten ontstaan.

Denkvoorkeuren zijn programma’s in het denken die we onszelf hebben aangeleerd. En omdat we deze mentale factoren zelf hebben gecreëerd (op basis van gebeurtenissen in het verleden), kunnen we ze ook weer veranderen. Hoe gemakkelijk of hoe lastig het is om deze denkvoorkeuren te veranderen is weer afhankelijk van wat er in het verleden is gebeurd en hoe belangrijk dat was voor die persoon. 

De combinatie van denkvoorkeuren die, volgens IC, de mentale factoren voor stress vormen zijn:

  • zorgen voor anderen
  • de voorkeur om zich in te leven in het gevoel van anderen (zeer empathisch)
  • een externe referentie (de mening van anderen heel belangrijk vinden)
  • aangevuld met het denken in overeenkomsten

Iemand die deze 4 denkvoorkeuren heeft is gevoelig voor stress.  Op het moment dat externe factoren zoals hectiek, krappe deadlines, een teveel aan informatie etc. aanwezig zijn, kan stress ontstaan. Als die situatie langere tijd voortduurt is het heel goed mogelijk dat vanuit deze stress een burn-out ontstaat.

NLP

Zodra een of meer van hierboven genoemde denkvoorkeuren wordt aangepast, zal de kans op stress verminderen en wordt de kans op burn-out tot nul teruggebracht.
In de praktijk betekent dit dat iemand beter voor zichzelf moet gaan zorgen. Zelfvertrouwen helpt ook mee om beter bestand te zijn tegen stress. NLP biedt handvatten voor het veranderen van denkvoorkeuren en gedrag.

Denkvoorkeuren en het proces van veranderen van denken en gedrag wordt bij RaVisie in de NLP practitioner opleiding behandeld. Je leert dan hoe je stress kunt verminderen en hoe een burn-out voorkomen kan worden.

Ben je niet zo geïnteresseerd in NLP, maar wil je wel problemen rond stress of burn-out oplossen? Mail me dan.

Wil je meer grip krijgen op je eigen leven, ervoor zorgen dat je stress meer onder controle krijgt, wil je jezelf ontwikkelen naar de persoon die je eigenlijk zou willen zijn of gun je jezelf een rijker leven?

Investeer dan in jezelf, in je eigen ontwikkeling en volg een NLP opleiding.